dijous, 29 de gener del 2009

Açò va de rellotges!!!!Com tots sabeu i com diu el titol açò va de campaners però des de sempre l'ofici de campaner i de rellotger ha estat fortament vinculat.
Hui vull traslladar al bloc un poc de la meua passió pels rellotges que es quasi tan forta com la que tinc per les campanes - al cap i a la fi està tot relacionat no?- i també transmetrevos els coneixements que em permeteix la meua condició d'aficionat.

Els rellotges mecànics són complexos elements de patrimoni igual que pot ser per exemple "Las Meninas de Velazquez" però amb la gran diferència que en els dies en que vivim són els grans oblidats.

Si fem un volt pels campanars de la nostra rodalia vos puc assegurar -exepte algunes poques exepcions- que es trobareu el rellotge mècànic ple d'escombraires, plomes, bruticia o inclus trobareu el lloc on va estar i d'on ha desaparegut.
Aquests mecanismes són veritablement complexos i vos assegure que val la pena estar davant d'un en funcionament i vore cada moviment, cada soroll... que fa.

El gran "problema" que tenen es que necessiten manteniment però ¿tan costa pujar una o dues vegades al mes per posar-lo unes gotes d'oli? perquè la qüestio del remuntetge de les peces ja esta solucionada però com diuen per ai "la gossera mata".

Vivim en un món egoista, durant centenars s'anys on ningu tenia rellotge ells ens han marcat el dia dia de la nostra vida i com els ho agraim? condenant-los a l'oblit com simples trastos vells.

També es cert que molts ajuntaments i altres corporacions han baixat el seu rellotge i el tenen en una vitrina exposat, açò si em permitiu la bestiesa es com "un mort dins de la caixa en el vetllatori", el rellotge mecànic el tenim de conservar viu, en funcionament marcant el pas del temps amb el seu incansable tic-tac.

Espere que aquest post servisca per a que dins del nostre cor en l'apartat que tenim reservat amb l'etiqueta "d'amor a la cultura" fem un lloquet per menut que siga per a aquestes meravelloses peces que han marcant el dia dia i la vida dels nostres progenitors.

PD Vos deixe l'enllaç a la pàgina web d'un bon amic meu, Rellotger de Moià (Barcelona) que entre altres coses ha restaurat el rellotge de la catedral de Santiago de Compostel·la: Joan Pedrals "Horamecànica"

Som proclamadors de una veu... La veu de DEU!!!

Som proclamadors de una veu... La veu de DEU!!!

Conta amb nosaltres